RETETA ANTISTRES

Pentru a trai o viata lunga si a te pastra sanatos si trup si suflet trebuie sa facem mici chestii  dar in mod constant si sa nu ne abatem prea mult de la regulile personale impuse.

Nu se potrivesc cu stilul de viata din ziua de azi, mai ales daca esti parinte sau ai un job unde prestezi mai mult de 8 ore ori daca pur si simplu esti un om cu multe preocupari diverse.

Zilele trecute am descoperit ca fostul nostru dictator era un om  sanatos, nu facea excese culinare si nu isi rata somnul de frumusete. Cel din urma se pare ca i-a fost  extrem de folositor dealungul timpul, acesta ajutandu-l sa isi pastreze silueta si starea zen pentru a lua hotarari clare in interesul tarii si al poporului.

„Îi plăcea ciorba de lobodă, făcută cu zarzavat, acrită cu borş, îi plăcea ciorba de salată, ciorba de ştevie, mâncarea de spanac, spanac piure cu ouă ochiuri, urzici… Şuncă, salam, brânză, caşcaval, câte un ou – aceste produse erau comandate de regulă pentru prima masă a zilei. Ceauşescu n-avea obiceiul cafelei de dimineaţă, şi-a amintit menajera. Bea, în schimb, ceai cu lapte. Doar sâmbăta şi duminica mai mâncau carne, în res­tul săptămânii, mai rar”

 La Ceauşescu, somnul de prânz era sfânt. Acest obicei avea să-l păstreze până la capătul vieţii, şi-a amintit Ştefan Andrei, fost ministru de Externe („I se spunea Machiavelli. Ştefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea”, Editura Adevărul, 2011). „Chiar peste hotare, prefera să nu mănânce, dar să doarmă. După-amiaza, când se trezea, nu se activa imediat sută la sută. Dacă te chema la prima oră după somn, era dificil, mofturos”. „Tovarăşul Ceauşescu dormea o oră şi jumătate, două, când venea acasă, în fiecare zi”, a detaliat şi menajera acest obicei mai puţin obişnuit. Dacă venea la două acasă, dormea până pe la cinci”.

Pizmuiţi de oamenii obişnuiţi pentru traiul regesc, în realitate, demnitarii comunişti trăiau prost. Surprinzătoarea concluzie aparţine unui medic sovietic, adus la Bucureşti în martie 1955, pentru a-i investiga pe înalţii activişti. Observaţiile oaspetelui din  URSS au fost consemnate într-un referat al Secţiei Gospodăriei de Partid, de care depindea sectorul îndrituit să vegheze la sănătatea „tovarăşilor”. Cu toţii sufereau de maladii cauzate de surmenajul intens şi de „nerespectarea unui minim de condiţii igienico-dietetice”. „Tovarăşii” dormeau puţin şi prost, a observat specialistul sovietic.  Diagnosticul oficial – „semne de surmenaj, manifestate prin dureri de cap, insomnie şi oboseală”.

Insa Ceausescu si-a luat in serios rolul de lider si a ales sa fie moderat si controlat in toate, toata lumea avea grija dar el in special si dovada stau multe filme si carti si diverse alte dovezi, in care el se vedea mereu ca fiind plin de viata si energic,..  Stresul nu pare sa fi fost parte din viata lui.

Eu una eram mult prea mica ca sa analizez ce si cum fuse atunci , aveam 9 ani la revolutie si am fost extrem de bucuroasa ca dupa ’89 am descoperit desene mai multe la televizor. Insa la varsta pe  care o am acum, realizez ca  ma pot lipsi de multe obiceiuri alimentare, fara sa imi dauneze, ba din contra, e musai sa am o vointa de fier, sa adaug multe legume si sa dorm la pranz…..cea din urma actiune, nu o pot face, chiar daca nu as munci la orele pranzului, eu nu pot dormi la pranz, cel putin pot sta intinsa.

Insa nea dictatorul stia el ce stia, pentru a  trai o viata lunga si prospera, acum nu ne mai dicteaza nimeni ce sa mancam si cum sa traim si reusim cu brio sa o dam in bara.

Imi doresc ca din aceasta primavara, sa pot adopta un regim de viata mai senin, mai zen, mai simplu, ceea ce va doresc si voua!

Sursa :   http://www.adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.