Medicamentele nu sunt bomboane!

De la inceputul acestui an, am pornit cu mici viroze, dureri musculare, migrene, dureri de oase, gat, urechi, aproape toate organele s-au razvratit si au complotat impotriva mea.

La fiecare durere am incercat sa stabilesc cauza si sa incerc sa-mi linistesc/ ameliorez durerea. Detin si acum in geanta calmante  pentru dureri universale de o culoare vesela – roz.

Deseori au fost momente cand nu am putut sa ameliorez durerea si m-am dus frumusel la medicul de familie si am povestit, mi s-a prescris imediat un antibiotic, pe care nu l-am luat si apoi am cautat medic specialist, am primit alte medicamente, 2 antibiotice  insa  daca 2 medici spun acelasi lucru si durerea era din ce in ce mai intensa, fara sanse de a putea dormi sau de a ma putea concentra asupra vietii de zi cu zi, i-am ascultat si am luat pastilele si mi-am revenit.

In urma numeroaselor probleme de sanatate din trecut si prezent, acum, zi de zi, incerc sa vad ce pot face, pentru a nu mai inghiti nici o pastila. In acest moment am o durere groaznica de muschi, mi-am cautat plasture cu ardei iute si alte remedii. Mereu, dar mereu, caut un nou remediu, pentru o durere mai nou sau mai veche, pentru a nu fi nevoita sa cumpar medicamente. Lucrez cu ele, insa le urasc. 

Mi se intampla in fiecare zi sa intalnesc oameni care vin la farmacie pentru antibiotice, foarte multi cumpara pentru copii sau pentru batrani, automat la fiecare puseu de febra sau durere de masele, multi considera ca tb sa cumpere aceste medicamente.  Si doctorii prescriu de cele mai multe ori, fara a se gandi prea mult la trecutul medical al pacientului, pur si simplu se merge pe ideea ca nu are ce sa ii faca rau .

Exista o campania in desfasurare, se numeste “Medicamentele nu sunt bomboane! Campanie sociala pe bloguri, impotriva automedicatiei” , cei care se ocupa de aceasta campanie ne-au oferit informatia din studiul de mai jos.

“Un studiu efectuat in luna martie a anului 2012 ne spune ca mai mult de jumatate dintre parintii intervievati au administrat medicamente copiilor fara a merge in prealabil la un consult medical si fara a constientiza pe deplin riscurile la care ii supun pe cei mici.
Nu administrati medicamente copiilor fara a merge la un consult medical – acesta este mesajul nostru, la care va puteti gandi de fiecare data cand cel mic se imbolnaveste.”

 Posibil sa fi se para o gluma, insa nu e . Romanul nostru, e obisnuit sa mearga la farmacie si sa cumpere medicamente, ca pe bomboane, eu sunt una din persoanele care a facut asta in mod frecvent, acum muncesc intr-o farmacie si  observ fenomenul in plin actiune.

Eu nu am renuntat la medicamente, fizic uneori nu pot, insa caut variante noi, de a nu mai dependenta de ele.Beau mult ceai, multe lichide,  rad cartofi, incep sa apreciez calitatile bitterului, lamaia imi e prieten bun, etc. Par banalitati, dar trebuie sa ne autoeducam corpul sa lupte sigur cu problemele aparute.

Va rog, cand aveti o problema, nu mai cereti sfatul farmacistului, care de cele mai multe ori nici nu sta in fata, sa vorbeasca cu pacientii ci asistentii de farmacie sunt cei care va ofera informatiile si de cele mai multe ori nu sunt informatiile de care aveti nevoie, ci doar unele generale.

 Stiu  ca de multe ori va e sila  de sistemul nostru  medical, stiu ca uneori medicii de familie nici nu va baga in seama daca nu aveti ceva in geanta, stiu si ca cei de specialitate nu se uita prea mult la noi chiar daca platim consultatia sau daca le dam ceva atentie, insa nu trebuie sa renuntam la a incerca aflarea cauzei, a  problemei si apoi sa o tratam dupa cum putem mai bine, urmand prescrieri medicale, nu doar vorbe.

Va urez multa sanatate!!!


2 thoughts on “Medicamentele nu sunt bomboane!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.