De ceva timp m-am abonat pe facebook la un grup care in timp a dus la ASOCIATIA PENTRU RENASTEREA GALATIUL , in cadrul grupului o persoana sau mai multe posteaza fotografii vechi din Galati.
Cateva poze au tot circulat pe internet fiind relativ mai recente, de prin anii 80, insa in cadrul acestui grup se pot regasi poze de la 1900 sau chiar si mai vechi, comentariile pe marginea pozelor sunt edificatoare, fiecare dintre noi incercand sa ne imaginam locatia unde e acum. Se regasesc harti, imagini ale oamenilor de atunci, carti postale, vederi, timbre, cladiri care nu mai exista – de exemplu biserica Sf Gheorghe, care se afla in locul hotelului Vega.
Eu nu stiam ca avem turn de apa, auzeam denumirea, acum am vazut poza, dar fizic in realitate, e bine camuflat in spatele unor ziduri si porti, ar putea fi un punct de vizitare minunat, as da vreo 2 -3 lei sa ma plimb pe langa el sau sa ma urc in el, nu e foarte inalt insa la vremea lui era un edificiu important pentru oras iar acum e nimic….
Redau un mesaj complet de la asociatia de mai sus, lasat ca si comentariu la aceasta poza:
“Asociaţia pentru Renaşterea Galaţiului, prin vocile membrilor săi, vă aduce la cunostinţă, la împlinirea a 100 de ani de la amenajările realizate de către inginerul rustic Vasile Petrescu, care au transformat Parcul Municipal (astăzi Eminescu) într-o zonă atractivă din punct de vedere estetic, necesitatea stringentă a readucerii chioşcului rustic, care a făcut parte din acest ansamblu de amenajări, din Parcul CFR, înapoi în Parcul Eminescu. Acesta a fost mutat abuziv în perioada comunistă, iar astăzi a rămas solitar si se degradează continuu. Autorităţile şi societatea civilă trebuie să conlucreze în vederea transformării Parcului Mihai Eminescu, care se află într-o zonă centrală şi este declarat monument istoric, într-un spaţiu care te îmbie la promenadă, linişte şi chiar să constituie o atracţie turistică.
Va rugam sa semnati petitia la adresa
http://www.petitieonline.ro/petitie/20390144/semneaza “
Eu am semnat.
Cand e sa aveti putin timp, sa va uitati pe poze, personal gasesc Galatiul vechi foarte atragator, prima poza color e vorba de actualul parc Eminescu, pe atunci cred ca se numea parcul Municipal, in alte imagini se pot vedea relativ clar cladirile de langa, poza alb negru in care se afla o doamna, e zona in care locuiesc eu cred in anii 60-70, in urmatoarea poza ea se afla la fostul restaurant Valuri, actualmente un bar Rio – si in ultima poza e o imagine panoramica, biserica din imagine pe locul ei se afla hotelul Vega.
Aveam inainte bazinul olimpic, sala de popice, stadion primitor si multe altele, cumva ele au disparut complet, sala de popice e acum sala de arte martiale, dar cu probleme vechi, nefiind reabilitata decat foarte putin, bazinul olimpic e in refacere constanta de multi ani, stadionul nu am vazut sa aiba portile deschise, cred ca vara se mai poate alerga pe pista insa nu mai exista nimic altceva si sala sporturilor se pare ca a fost data in folosinta anul trecut in decembrie sau urmeaza in curand, aveam eu 16 -17ani si era inchisa, functiona doar sala de forta de la subsolul casei asta fiind undeva prin 1997, deci ne-au trebuit cam 16 ani ca sa avem si o sala a sporturilor cat de cat functionala si astea sunt doar mici exemple .
de muuuuuuulti ani nu am fost in Galati 🙂
ehh acum orasul arata bine doar noaptea sau in momente mai speciale surprinse de fotografi priceputi.
unde se afla turnul de apa in galati acuma ?
se afla in cadrul apaterm, in curtea lor, parte din el, parte de sus mai inalta am inteles ca era din lemn, nu mai exista, a luat foc.
https://www.facebook.com/gabi.negutu/media_set?set=a.620553401342899.1073741838.100001647333183&type=3
Am probleme la semnarea petitiei si nu stiu care este cauza!Daca poate cineva sa ma ajute, i-as ramane profund indatorata!Multumesc anticipat!
ar trebui sa intri pe adresa de facebook a asociatiei, posibil sa se fi inchis, poate ca l-au mutat deja sau au ajuns la o intelegere.
E gard in gard cu Apatermul, intr-una din incintele Apa-Canal, dar nu mai are nici macar jumatate din inaltimea de pe vremea pozei.