E bine de stiut!

Ce tipologii de vecini avem in jurul nostru si cum ne pot acestia ajuta :

1. Spionul si /sau Barfitorul: acel vecin sau vecina care daca nu stie tot, va face tot posibilul sa afle cumva, stie toti vecinii de pe strada sau chiar despre tot cartierul.In general are mult timp liber si stie cam tot ce se intampla prin zona. Are nume de cod CERTIFICATUL ENERGETIC.

2. Vecinul super-amabil.  Mereu sare in ajutor, chiar daca esti  mare, descurcaret, el insista, ofera complimente, strica ca iti ofera ajutorul, iti sare in fata,  te ajuta chiar fara sa vrei si uneori asta poate deveni agasant. Nume de cod – “FLOARE DE UITA-MA”

3. Vecinul galagios care fix sambata la ora doua in amiaza are de batut cuie sau de dat gauri, ori duminica noapte la 3-4 dimineata muta mobila sau in zi de sarbatoare gaseste ceva ce scartie si e musai sa fie testat, indoit, apasat pana cand il repara  sau nu. Nume de cod “CANUTA OM SUCIT’ .

4. Petrecaretul. Acest tip de vecin e vesel mereu, mult prea vesel, suspicios de vesel, incat poti crede ca are ceva ajutor, la el muzica nu se aude tare , ci f tare, peretii vibreaza in continuu, masina de spalat e doar un mic greier pe langa muzica ce el o ofera . Nume de cod  ‘IONEL -IONELULE’.

Ce avem de invatat de la aceste tipuri de oameni?

Certificatul energetic – aka spionul,  ne poate oferi informatiile necesare contra o cana de cafea/ceai + dulceata / biscuiti.Vrei sa iti imbunatatesti casa, sa nu mai consumi multa caldura, ori poate consumi mult curent si totusi nu reusesti sa te incalzesti bine. Nu stii unde e baiul dar vrei sa afli si sa gasesti o solutie.

In urma discutiei cu spionul aflam ca avem nevoie de un auditoriu energetic. Nu stii ce inseamna asta? Afla aici: ca exista o lista auditorilor energetici se regăseşte pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Aici figurează auditorii energetici din întreaga ţară.  Însă, există încă multe persoane care nu au acces la internet. Acestea pot afla informaţii cu privire la auditorii energetici de la notari, agenţi imobiliari sau cadastrişti. Dacă vrei să-ţi vinzi locuinţa sau să o închiriezi, va trebui să intri în legătură cu câteva dintre aceste persoane care te vor ajuta să găseşti un auditor energetic.

În cazul în care în locuinţă există centrală termică, combustibilul folosit: gaz, lemn, energie electrică. De asemenea, trebuie notat din ce material sunt fabricate caloriferele: fontă, oţel, aluminiu.

Apoi,  care este sistemul de preparare a apei calde – prin centrală termică, termoficare sau boiler. Un aspect important îl constituie amplasarea apartamentului în bloc (la parter, la ultimul etaj al clădirii, pe colţ), cum la fel de importantă este şi orientarea acestuia: spre nord, sud, est sau vest”

Auditorul energetic notează şi aspecte legate de clădirea în care se află apartamentul: starea pereţilor exteriori şi a terasei, starea şi materialul tâmplăriei exterioare aferente părţilor comune, starea şi dotarea instalaţiilor comune. Dacă se constată materiale depreciate (tencuială exterioară umedă sau crăpată, tâmplărie neetanşă şi conducte neizolate) nota energetică a apartamentului scade.
O locuinţă aflată într-un bloc nou construit şi dotată cu centrală termică, apometre, repartitoare, termopane, are toate şansele să se încadreze în clasa A de energie, cea mai bună clasă. Urmează în ordine descrescătoare clasele B,C,D, E, F şi G. In urma auditului vi se vor  propune solutii pentru imbunatatirea performatelor energetice ale acesteia.

Continutul profilul energetic al cladirii/unitatii de cladire in stadiul in care ea se afla la momentul realizarii calculului energetic se afla in  certificatul energetic, in general acesta nu dureaza mult a fi obtinut, cateva ore in regim de urgenta sau in 24 de ore, regim normal. Fara acesta nu putem inchiria un imobil, nu putem vinde, daca cumparam fara certificat energetic, riscam anularea contractului de vanzare cumparare.

 Lista de preturi pentru obtinerea unui certificat energetic pentru locuinte si alte imobile (spatii comerciale sau cu alte destinatii) este urmatoarea:

  • apartament 1 camera (garsoniera): 130 lei;
  • apartament 2 camere: 150 lei;
  • apartament 3 camere: 160 lei;
  • apartament 4 camere: 170 lei;
  • apartament 5 camere: 180 lei;
  • casa/vila, spatii comerciale sau alte destinatii: negociabil in functie de suprafata si complexitate.
  • Certificatul energetic este un document eliberat in conditiile legii de catre specialisti atestati (auditori energetici), cu valabilitate de 10 ani, care atesta performanta energetica a cladirii/unitatii de cladire.

Acum ca am stabilit cu vecinul spion, avem de discutat cu petrecaretului si cu reparatorul aka :  Ionel si Canuta om sucit. Trebuie sa aflam ce fel de tamplarie, pardoseala au ei, ce imbunatatiri si-au facut. Afland ce are ei,  noi ne vom reface casa astfel incat zgomotele lor sa fie reduse la minim, izolare pereti, folie mai groasa sub parchet, o usa la intrare mai groasa, solutii sunt, buget sa avem.

In final vecinul foarte amabil ne poate ajuta sa ii identificam exact ca persoana si numele de contact sau orele potrivite de a discuta cu vecinii mai sus mentionati.

Va doresc un trai linistit si preferabil la casa, fara vecini cu peretii lipiti de casa dvs.

 

 

Acest articol a fost scris pentru Spring Super Blog 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.